Ενημερωτική εκδήλωση για την οδική ασφάλεια και την συμπεριφορά στο ΕΠΑΛ Μοιρών

Η οδική ασφάλεια και συμπεριφορά αποτελούν πρώτιστο μέλημα της εκπαίδευσης. Το ΕΠΑΛ Μοιρών ,πάντα παρών στις ανάγκες των μαθητών αλλά και της τοπικής κοινωνίας, πραγματοποίησε δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας, με τίτλο <<Κυκλοφοριακή και Οδική Ασφάλεια >> που εκπονούν οι εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ κ.Τζογανάκης Κωνσταντίνος και Μουστάκας Σταμάτης του Τομέα Οχημάτων με συμμετοχή μαθητών της αντίστοιχης ειδικότητας(Γ οχημάτων).

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 15 Απριλίου οι ερευνητές του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, κ. Παπαδακάκη Μαρία και κ. Χλιαουτάκης Ιωάννης, κατόπιν προσκλήσεως, επισκέφθηκαν το ΕΠΑΛ Μοιρών και παρουσίασαν στους μαθητές τους κύριους παράγοντες που θεωρούνται υπαίτιοι για την εμπλοκή σε τροχαίο συμβάν, καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές ασφαλούς οδήγησης. Οι μαθητές παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό που περιελάμβανε σκηνές επιθετικής οδήγησης τα αίτιά της καθώς και τις τραγικές της συνέπειες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν σκηνές από ταινία που έδειχνε επιθετική οδήγηση επαγγελματία οδηγού ταξί και τον κίνδυνο στον οποίο εξέθεσε τον επιβάτη του, κλήθηκαν να συζητήσουν και να αποφανθούν για την ορθότητα ή μη της συγκεκριμένης οδικής συμπεριφοράς. Τα μέλη του εργαστηρίου ενημέρωσαν επίσης τους μαθητές για την ύπαρξη προσομοιωτή οδήγησης τελευταίας τεχνολογίας στο χώρο του ΤΕΙ Κρήτης και κάλεσαν τους μαθητές του ΕΠΑΛ Μοιρών να επισκεφθούν το ΤΕΙ για οδήγηση στον προσομοιωτή του εργαστηρίου γνωρίζοντας έτσι τις βασικές αρχές της ασφαλούς οδήγησης.

Στον ίδιο άξονα κινήθηκε και η ομιλία των εκπαιδευτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Παραρτήματος Μοιρών κ.Περγιαννάκη Χρυσόστομου και πατέρα Τζαγκαράκη Νικολάου οι οποίοι τη Δευτέρα 18 Απριλίου παρουσίασαν σε μαθητές της Β και Γ τάξης του τομέα Οχημάτων , υλικό σχετικά με την πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των Τροχαίων ατυχημάτων τόσο από οδηγούς όσο και από τους πεζούς. Σκοπός του προγράμματος είναι να έρθουν σε επαφή οι μαθητές με τις βασικές αρχές της ασφαλούς οδήγησης .Σε μια περιοχή με θλιβερές πρωτιές στα τροχαία οι μαθητές άκουσαν και είδαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τα αίτια αλλά και τον τρόπο πρόληψης των τροχαίων. Τα στοιχεία που παρουσίασαν και οι εικόνες έκαναν τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουμε όλοι μια πιο υπεύθυνη οδική συμπεριφορά για την ασφάλεια όλων μας.

DSC02522 DSC02524 DSC02537 DSC02538 DSC02595 DSC02597 DSC02601